Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες φοιτητών σε δεκάδες αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα

Κατασκήνωσαν έξω από τα πανεπιστήμια και ζητούν τερματισμό επενδύσεων από εταιρείες που στηρίζουν το Ισραήλ. [ΒΙΝΤΕΟ]

Article featured image
Article featured image

Δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ έχουν καταληφθεί από φοιτητές που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στη Γάζα.

Εδώ και αρκετές ημέρες οι φοιτητές των αμερικανικών πανεπιστημίων πραγματοποιούν διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στη Γάζα. Την Τρίτη η αστυνομία εισέβαλε στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, όπου οι μαθητές έχουν κατασκηνώσει από τις 17 Απριλίου. Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται μετά τις δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ο οποίος είπε ότι η διαμαρτυρία «πρέπει να τελειώσει τώρα».

Το φαινόμενο των διαδηλώσεων ξεκίνησε από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την άμεση απάντηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με τους φοιτητές να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις, καθιστικές διαμαρτυρίες, απεργίες πείνας και πρόσφατα ακόμα και κατασκηνώσεις κατά του πολέμου. Οι φοιτητές δεν έχουν κατασκηνώσει μόνο στο Κολούμπια, αλλά και σε πολλά άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα οι διοικήσεις θέλουν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό, το οποίο συνεχίζεται κανονικά.



Ποια τα αιτήματα των νέων

Οι φοιτητές απαιτούν από τα πανεπιστήμια τους, πολλά από τα οποία στηρίζονται οικονομικά από τεράστια κληροδοτήματα, να αποεπενδύσουν από το Ισραήλ. Οι ακτιβιστές λένε ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ ή συνεργάζονται με ισραηλινές οργανώσεις είναι συνένοχες στον πόλεμο που γίνεται στη Γάζα.

Σημειώνεται ότι τα κληροδοτήματα των πανεπιστημίων χρηματοδοτούν τα πάντα, από ερευνητικά εργαστήρια μέχρι ταμεία υποτροφιών, χρησιμοποιώντας κυρίως τις αποδόσεις από επενδύσεις εκατομμυρίων – και δισεκατομμυρίων – δολαρίων.


Ποια πανεπιστήμια συμμετέχουν

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στο Κολούμπια και κλιμακώθηκε αργά αλλά σταθερά ενέπνευσε και τους φοιτητές σε εκατοντάδες ακαδημαϊκά ιδρύματα, οι οποίοι διαμαρτύρονται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με κατασκηνώσεις κατά του πολέμου.




Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, κατασκηνώσεις έχουν οργανωθεί στα ακόλουθα ιδρύματα:

Βορειοανατολικά: Τζορτζ Ουάσινγκτον, Μπράουν, Γέιλ, Χάρβαρντ, Έμερσον, NYU, Τζορτζτάουν, Αμέρικαν, Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, Τζονς Χόπκινς, Ταφτς, Κορνέλ, Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Πρίνστον, Τεμπλ, Βορειοανατολικό, ΜΙΤ, Νέα Σχολή, Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Δυτική Ακτή: Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Humboldt- Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας- Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες- Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ- Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Μεσοδυτική περιοχή: Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις- Πανεπιστήμιο Ιντιάνα- Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν- Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Οχάιο- Πανεπιστήμιο Μινεσότα- Πανεπιστήμιο Μαϊάμι- Πανεπιστήμιο Οχάιο- Columbia College Σικάγο- Πανεπιστήμιο Σικάγο

Νότος: Emory- Vanderbilt- Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Charlotte- Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Chapel Hill- Kennesaw State- Florida State- Virginia Tech- Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, Αθήνα

Νοτιοδυτικά: Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν- Rice- Arizona State



Πώς αντιμετώπισαν τα πανεπιστήμια τις διαμαρτυρίες

Οι αντιδράσεις των πανεπιστημίων στις διαμαρτυρίες των φοιτητών ποικίλλουν. Ορισμένα προσπαθούν να διαπραγματευτούν, ενώ άλλα απευθύνουν τελεσίγραφα ότι θα κληθεί η αστυνομία για να διαλυθούν οι διαδηλώσεις.

Ο τελευταίος γύρος συλλήψεων έγινε τη Τρίτη στη Νέα Υόρκη, ενώ προηγήθηκαν τη Δευτέρα στο Τέξας, τη Γιούτα και τη Βιρτζίνια. Βέβαια στη Βοστώνη υπήρξε μία συμφωνία μεταξύ του πανεπιστημίου Northwestern και των διαδηλωτών, η οποία περιορίζει το μέγεθος του καταυλισμού.

Εβραίοι φοιτητές σε διάφορα πανεπιστήμια έχουν μιλήσει στο BBC για περιστατικά που τους έκαναν να αισθάνονται άβολα ή να φοβούνται. Αυτά κυμαίνονταν από συνθήματα και πινακίδες που υποστήριζαν τη Χαμάς, μια απαγορευμένη τρομοκρατική ομάδα, μέχρι σωματικές συμπλοκές και θεωρούμενες απειλές.

Ως προς το ερώτημα αν υπήρξε επιτυχία, οι φιλοπαλαιστινιακές ομάδες των πανεπιστημίων καλούν εδώ και χρόνια τα ιδρύματά τους να υποστηρίξουν το κίνημα μποϊκοτάζ, εκποίησης και κυρώσεων (BDS), ως μέσο αντίδρασης στο Ισραήλ. Όμως κανένα πανεπιστήμιο δεν έχει δεσμευτεί ποτέ στο πλαίσιο BDS, αν και ορισμένα έχουν διακόψει συγκεκριμένους οικονομικούς δεσμούς στο παρελθόν.

Αν και η αποεπένδυση θα είχε αμελητέο αντίκτυπο, αν θα είχε, στον πόλεμο στη Γάζα, οι διαδηλωτές λένε ότι θα έριχνε φως σε όσους επωφελούνται από τον πόλεμο και θα βοηθούσε στην ευαισθητοποίηση για το θέμα τους.



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ