Η περίπτωση του ασθενούς που νοσούσε με κορωνοϊό επί 613 μέρες και προσβλήθηκε από 50 μεταλλάξεις

Ο ιός έμενε στο σώμα του και τελικά δημιούργησε μια μοναδική υπερ-παραλλαγή, πριν τελικά ο ασθενής πεθάνει.

Article featured image
Article featured image

Σε ηλικία 72 ετών έφυγε από τη ζωή ο μακροβιότερος ασθενής που είχε μολυνθεί με κορωνοϊό.

Ο ηλικιωμένος άνδρας από την Ολλανδία, εισήχθη στο νοσοκομείο με συμπτώματα της COVID-19 τον Φεβρουάριο του 2022 και δεν κατάφερε να αναρρώσει ποτέ, μέχρι που κατέληξε τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με το περιοδικό Time.

Αυτό σημαίνει ότι νοσούσε από την λοίμωξη επί 613 ημέρες, σχεδόν 20 μήνες. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει μολυνθεί κάποιος με τον ιό», δήλωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Αν και ο ασθενής, του οποίου το όνομα δεν έγινε γνωστό, που έπασχε επίσης από μια ασθένεια του αίματος, εμβολιάστηκε πολλές φορές, το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν κατάφερε να παραγάγει αρκετά λευκά αιμοσφαίρια ή αντισώματα για να καταπολεμήσει τον ιό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν νοσήσουν με κορωνοϊό αναρρώνουν μετά από μερικές ημέρες. Στην περίπτωση του 72χρονου, τόσο τα εμβόλια όσο και η επαναλαμβανόμενη ιατρική θεραπεία που του χορηγήθηκε δεν μπόρεσαν να τον θεραπεύσουν.

Χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο αρκετές φορές λόγω των έντονων συμπτωμάτων του.

Η μόλυνση του 72χρονου πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ από την ιατρική κοινότητα.


Μοναδική υπερ-παραλλαγή του ιού


Ο άνδρας «προσβλήθηκε από 50 μεταλλάξεις», εξήγησαν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, ο ιός έμενε στο σώμα του και τελικά δημιούργησε μια μοναδική υπερ-παραλλαγή. Δεν προκύπτουν ωστόσο στοιχεία ότι μετέδωσε τον ιό σε άλλα άτομα.

Τελικά, πέθανε στο νοσοκομείο λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού του συστήματος και της υποκείμενης διαταραχής του αίματος.

Η περίπτωσή του θα παρουσιαστεί σε ιατρικό συνέδριο στη Βαρκελώνη αυτόν τον μήνα. Οι ερευνητές δήλωσαν σχετικά με το γεγονός, ότι «υπογραμμίζει τον κίνδυνο επίμονων λοιμώξεων SARS-CoV-2 σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα».

«Τονίζουμε τη σημασία της συνεχούς γονιδιωματικής επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του ιού», πρόσθεσαν.

Με πληροφορίες από Documento

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ