Οι Κορεάτες χάνουν όλο και περισσότερα μαλλιά σε κάτι που μοιάζει με «επιδημία» φαλάκρας

Εμπειρογνώμονας που ξέφυγε από τον Βορά και πλέον ζει Νότια, προσπαθεί να εξηγήσει πού μπορεί να οφείλεται αυτό το φαινόμενο.

Article featured image
Article featured image


Κάτι που μοιάζει με επιδημία φαλάκρας έχει «ξεσπάσει» στη Βόρεια Κορέα και οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν τι την προκαλεί. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εμπειρογνώμονας στο Radio Free Asia (RFA), συζητώντας πώς το φαινόμενο φαίνεται να προέρχεται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων που προκαλούν τριχόπτωση, κατέληξαν στο ότι τα σκληρά χημικά είναι η ρίζα του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, ο Choi Jeong Hoon, γιατρός από τη Βόρεια Κορέα που διέφυγε νότια και τώρα υπηρετεί ως ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Κορέας στη Σεούλ, εξήγησε ότι δεν είναι «εύκολο» για τους Βορειοκορεάτες να βρουν «ήπια» χημικά προϊόντα.

Γνωρίζοντας αρκετά καλά την καθημερινότητα των πολιτών της Βόρειας Κορέας, ο γιατρός αναφέρθηκε στην επικίνδυνη σύσταση τόσο των σαπουνιών, των αφρόλουτρων και των σαμπουάν, όσο και των προϊόντων πλυντηρίου ρούχων και πιάτων.

«Οι απλοί κάτοικοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά θεραπείες για την τριχόπτωση», εξήγησε στο RFA, προσθέτοντας ότι το κόστος της θεραπείας για τον μέσο πολίτη είναι πολύ μεγάλο για να το αντέξει - και συχνά δεν αποδεικνύεται και ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

Ο ίδιος εξηγεί ότι πέρα από το δυσβάσταχτο κόστος των θεραπειών, τα συστατικά, που συχνά πιστεύεται ότι έχουν ευεργετικές επιδράσεις στα μαλλιά ή το δέρμα, στην πραγματικότητα ποτέ δεν επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητά τους, λόγω των εξουθενωτικών και κάποτε παράλογων κανονισμών στη Βόρεια Κορέα.



Ο Ahn Kyung Soo, επικεφαλής του DPRKHealth.org - ενός ιστολογίου που παρακολουθεί θέματα υγείας τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Κορέα - έγραψε ότι πολλές θεραπείες μοιάζουν περισσότερο με «ανατολίτικα φάρμακα», των οποίων η σύσταση βασίζεται σε τοπικά φαρμακευτικά βότανα και το πιο πιθανό είναι να έχουν εξαιρετικά αδύναμα αποτελέσματα.

Τέτοιες θεραπείες περιλαμβάνουν τη βύθιση μιας βούρτσας μαλλιών σε ένα γυάλινο μπουκάλι γεμάτο με κάποιου είδους τονωτικό, το οποίο στη συνέχεια αυτός που υποφέρει από τριχόπτωση καλείται να τρίψει στο τριχωτό της κεφαλής του, για να διεγείρει τους τριχοθύλακες.

Ένας άλλος εμπειρογνώμονας υποστήριξε ότι τα καπέλα του στρατού μπορεί επίσης να βλάψουν τα μαλλιά λόγω της έλλειψης κατάλληλου αερισμού του τριχωτού της κεφαλής. Ο ίδιος επισήμανε ότι η πολύωρη χρήση των στρατιωτικών καπέλων οδηγεί σε συσσώρευση βακτηρίων και φραγμένους πόρους που μπορεί να οδηγήσουν σε αραίωση των μαλλιών.

Κάπου εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι αρτιμελείς άνδρες υποχρεούνται συνήθως να υπηρετήσουν 10 χρόνια στις ένοπλες δυνάμεις, κάτι που τους υποχρεώνει εκ των πραγμάτων να φορούν για χρόνια ολόκληρα τα στρατιωτικά τους πηλίκια.


Τι συμβαίνει με τα κεφάλια των Νοτιοκορεάτων;

Βέβαια, όπως επισημαίνεται, η τριχόπτωση σε τέτοιο μαζικό βαθμό, δεν αποτελεί μόνο βορειοκορεατικό ζήτημα: η Νότια Κορέα έχει επίσης δει τα τελευταία χρόνια την ξαφνική και εκτεταμένη απώλεια μαλλιών των πολιτών της, ένα πρόβλημα που φαίνεται να έπαιξε ρόλο και στις προεδρικές εκλογές του προηγούμενου έτους.

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος Lee Jae-myung, (σ.σ.: ο οποίος δεν είναι φαλακρός), κέρδισε την υποστήριξη των ψηφοφόρων, αφού εισηγήθηκε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πληρώνει για τις θεραπείες απώλειας μαλλιών των πολιτών.

Όπως ήταν φυσικό, η εισήγηση του Jae-myung προκάλεσε κύμα υποστήριξης στο διαδίκτυο, καθώς η Νότια Κορέα κάλυπτε μέχρι τότε μόνο τις θεραπείες για την φαλάκρα που προκαλούνταν από συγκεκριμένες ασθένειες.

Στην παρούσα φάση και σύμφωνα με τις ετήσιες αναφορά, ένας στους πέντε Νοτιοκορεάτες πάσχει από τριχόπτωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ