Μυστικό έγγραφο επιβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν δολοφόνησαν έφηβη διαδηλώτρια

Η απόρρητη έκθεση περιέχει φρικιαστικές λεπτομέρειες για τα γεγονότα που συνέβησαν στο πίσω μέρος ενός βαν, στο οποίο οι δυνάμεις ασφαλείας κρατούσαν τη 16χρονη Νίκα Σακαραμί.

Article featured image
Article featured image

Η τελευταία φορά που η 16χρονη Νίκα Σακαραμί εθεάθη ζωντανή ήταν στις 20 Σεπτεμβρίου του 2022. Έφυγε από το σπίτι της στην Τεχεράνη το απόγευμα εκείνης της ημέρας για να συμμετάσχει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που πυροδότησε η ευρέως καταγγελλόμενη ως βάναυση δολοφονία -επισήμως «θάνατος από πολυοργανική ανεπάρκεια»- της 22χρονης Ιρανής Κούρδισσας Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών».

Το πτώμα της Σακαραμί βρέθηκε εννέα ημέρες αργότερα, με τις Αρχές να ισχυρίζονται ότι η 16χρονη έβαλε τέλος στη ζωή της, πέφτοντας από μία ταράτσα, ενώ διέψευδαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται πίσω από τον θάνατό της, χωρίς όμως να πείθουν. Η εξαφάνιση και ο θάνατος της Νίκα έγιναν ευρέως γνωστά και καθώς οι διαδηλώσεις στους δρόμους εξαπλώνονταν σε όλο το Ιράν το φθινόπωρο του 2022, το όνομά της έγινε σύμβολο των αγώνων των γυναικών κατά της υποχρεωτικής μαντίλας.

iraniangirl-city.png


«Επιβεβαιώνεται αυτό που όλοι γνώριζαν»


Σύμφωνα με το BBC, απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε, αναφέρει ότι η Νίκα δέχθηκε σεξουαλική επίθεση και δολοφονήθηκε από τρεις άνδρες που εργάζονταν για τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν.

Με την ένδειξη «άκρως εμπιστευτική», η έκθεση συνοψίζει μια ακρόαση για την υπόθεση της Νίκα που πραγματοποιήθηκε από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC). Περιλαμβάνει τα ονόματα, όπως λέει, των δολοφόνων της και των ανώτερων διοικητών που προσπάθησαν να αποκρύψουν την αλήθεια.


Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες


Η απόρρητη έκθεση περιέχει φρικιαστικές λεπτομέρειες για τα γεγονότα που συνέβησαν στο πίσω μέρος ενός βαν, στο οποίο οι δυνάμεις ασφαλείας κρατούσαν τη Νίκα. Ένας από τους άνδρες την παρενόχλησε ενώ καθόταν πάνω της. Παρά το γεγονός ότι της είχαν περάσει χειροπέδες και την είχαν περιορίσει, εκείνη αντιστάθηκε, κλωτσώντας και βρίζοντας. Αυτή η αντίδραση έκανε τους άνδρες να τη χτυπήσουν με γκλομπ.

Λίγο πριν εξαφανιστεί, η Νίκα βιντεοσκοπήθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου κοντά στο πάρκο Laleh στο κέντρο της Τεχεράνης, να στέκεται πάνω σε έναν κάδο απορριμμάτων βάζοντας φωτιά σε χιτζάμπ. Άλλοι γύρω της φώναζαν «θάνατος στον δικτάτορα» – αναφερόμενοι στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Αυτό που δεν μπορούσε να γνωρίζει εκείνη τη στιγμή είναι ότι την παρακολουθούσαν, όπως ξεκαθαρίζει η απόρρητη έκθεση.

Παρακολούθησαν τη διαδήλωση πολλές μυστικές μονάδες ασφαλείας, τονίζεται στο έγγραφο. Λέει ότι μία από αυτές – η ομάδα 12 – υποπτευόταν την έφηβη «για ηγεσία, λόγω της αντισυμβατικής συμπεριφοράς και των επαναλαμβανόμενων κλήσεων με το κινητό της τηλέφωνο». Η ομάδα έστειλε έναν από τους πράκτορες της μέσα στο πλήθος, υποδυόμενο τον διαδηλωτή, για να επιβεβαιώσει ότι η Νίκα ήταν πράγματι ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, κάλεσε την ομάδα του να τη συλλάβουν. Εκείνη όμως τράπηκε σε φυγή.

Η θεία της δήλωσε ότι η Νίκα τηλεφώνησε σε μια φίλη της εκείνη τη νύχτα για να της πει ότι την κυνηγούσαν οι δυνάμεις ασφαλείας. Σχεδόν μια ώρα πέρασε μέχρι να την εντοπίσουν ξανά και να τη βάλουν στο όχημα της ομάδας – ένα φορτηγό χωρίς πινακίδες.


Τη φίμωσαν, την κακοποίησαν και τη σκότωσαν


Η Νίκα βρισκόταν στο πίσω μέρος του βαν μαζί με τρία μέλη της Ομάδας 12 – τους Arash Kalhor, Sadegh Monjazy και Behrooz Sadeghy.

Ο αρχηγός της ομάδας τους Morteza Jalil ήταν μπροστά με τον οδηγό. Στη συνέχεια, η ομάδα προσπάθησε να βρει κάπου να την πάει, λέει η έκθεση. Δοκίμασαν ένα προσωρινό αστυνομικό στρατόπεδο κοντά, αλλά τους απέτρεψαν επειδή ήταν γεμάτο. Έτσι συνέχισαν σε ένα κέντρο κράτησης, σε απόσταση 35 λεπτών με το αυτοκίνητο, του οποίου ο διοικητής συμφώνησε αρχικά να δεχτεί τη Νίκα. Αλλά μετά άλλαξε γνώμη. Ο Morteza Jalil επικοινώνησε για άλλη μια φορά με το αρχηγείο του IRGC για συμβουλές, λέει η έκθεση, και του είπαν να κατευθυνθεί στη διαβόητη φυλακή Evin της Τεχεράνης. Καθ’ οδόν, είπε ότι άρχισε να ακούει θορύβους που προέρχονταν από το πίσω μέρος του βαν. Ένας από δράστες είπε ότι η κοπέλα άρχισε να βρίζει και να φωνάζει.

«Ο Arash Kalhor φίμωσε το στόμα της με τις κάλτσες του, αλλά άρχισε να παλεύει. Στη συνέχεια, ο Sadegh [Monjazy] την έβαλε σε μια θέση και κάθισε πάνω της. Η κατάσταση ηρέμησε», είπε στους ανακριτές. «Δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά μετά από λίγα λεπτά άρχισε να βρίζει. Δεν μπορούσα να δω τίποτα, άκουγα μόνο τσακωμούς».

Σύμφωνα με μαρτυρία άλλου δράστη ο Sadegh Monjazy φέρεται να έβαλε το χέρι του μέσα στο παντελόνι της Νίκα. Μετά από αυτό έχασαν τον έλεγχο όπως είπε.


«Χρησιμοποιήθηκαν τρία κλομπ και τρία taser»


Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την κακοποίηση που υπέστη η 16χρονη στο πίσω μέρος του βαν από τους τρεις άνδρες, οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκθεση, απηχούν την κατάσταση στην οποία η μητέρα της Νίκα βρήκε την κόρη της στο νεκροτομείο, καθώς και το πιστοποιητικό θανάτου της – που περιήλθε στην κατοχή του BBC Persian τον Οκτώβριο του 2022 – το οποίο αναφέρει ότι η έφηβη σκοτώθηκε από «πολλαπλά τραύματα που προκλήθηκαν από χτυπήματα με σκληρό αντικείμενο».

Ο επικεφαλής της ομάδας Morteza Jalil παραδέχτηκε ότι δεν προσπάθησε να μάθει τι είχε συμβεί, αναφέρει το BBC. «Σκεφτόμουν μόνο πώς θα τη μεταφέρω και δεν έκανα ερωτήσεις σε κανέναν. Ρώτησα μόνο: ‘Αναπνέει;’. Νομίζω ότι ο Behrooz Sadeghy ήταν αυτός που απάντησε: ‘Όχι, είναι νεκρή’».

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια σεξουαλική επίθεση προκάλεσε τον καυγά της Νίκα με τους τρεις άνδρες και ότι τα χτυπήματά τους ήταν αυτά που προκάλεσαν τον θάνατό της.

«Χρησιμοποιήθηκαν τρία κλομπ και τρία taser. Δεν είναι σαφές ποιο από τα χτυπήματα ήταν το μοιραίο», αναφέρεται στο έγγραφο.


Με πληροφορίες από in.gr, BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ