Κύριε Χαρτσιώτη, μάς επιτρέπετε να γράψουμε για την απόπειρα δολοφονίας;

Κοιμηθείτε ήσυχοι. Μπορεί πλέον το οργανωμένο έγκλημα στην Κύπρο να εκτελεί συμβόλαια θανάτου μέρα μεσημέρι, σε πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας, λίγα μέτρα μακριά από το αστυνομικό τμήμα, αλλά η Αστυνομία κάνει καλή δουλειά με το μεταναστευτικό, απωθώντας σαπιοκάραβα με εξαθλιωμένους ανθρώπους πίσω στις χώρες προέλευσής τους.

Article featured image
Article featured image

Ελπίζω ο Υπουργός Δικαιοσύνης να μη μας κρατήσει κακία για το ελαφρώς σκωπτικό σχόλιο του πρώτου μέρους στην πιο πάνω τοποθέτηση, αλλά να εστιάσει στο μέρος που επικροτούμε τη δουλειά της αστυνομίας, και προβάλλουμε τις επιτυχίες της.

Ξέρετε Υπουργέ, παρότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου μοιρολάτρη, ούτε και πιστεύω στη θεία δίκη ή τη Νέμεση, είναι κάποιες στιγμές, σαν τη χθεσινή, που νιώθω πως εν τέλει ίσως και να πρέπει να αρχίσω να πιστεύω στο κάρμα, στη μοίρα ή στο σύμπαν έστω, που, όπως λένε ορισμένοι κατά τα άλλα φαιδροί συγγραφείς, σού επιστρέφει όλα όσα εύχεσαι ή απεύχεσαι.

Και παρά το γεγονός ότι όλο αυτό μπορεί να με χαρακτηρίσει χαιρέκακο, ειλικρινά δεν ξέρω πώς αλλιώς να τοποθετηθώ για όλα αυτά που διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες μπροστά στα μάτια μας, κάτω από τη μύτη μας, δίπλα από τα σπίτια μας, στις γειτονιές μας, με κίνδυνο της ζωής μας.

Κύριε Υπουργέ, διάβασα προχθές τις δηλώσεις σας, λίγο μετά την απόδραση υπόδικου από τις Κεντρικές Φυλακές, ο οποίος, όπως έγραφαν τα δημοσιεύματα, έφυγε κύριος, λες και πήγε βόλτα τον σκύλο του στο πάρκο. Και αντί απολογίας ή έστω μιας πιο συγκρατημένης συμπεριφοράς εν είδει σεβασμού προς την κοινή γνώμη η οποία εδώ και μήνες ζει -ζούμε- σε ένα απέραντο western, με συμβόλαια θανάτου να εκτελούνται από το οργανωμένο έγκλημα ανά πάσα ώρα και στιγμή, χωρίς να κρατούν ούτε καν τα προσχήματα, παρουσιαστήκατε θιγμένος, κουνώντας το δάχτυλο στους δημοσιογράφους γιατί, άκουσον-άκουσον, απαιτούν να μαθαίνουν πληροφορίες και λεπτομέρειες για απόπειρες δολοφονιών και αποδράσεις, ενώ την ίδια ώρα δεν προβάλλουν τις επιτυχίες της Αστυνομίας.

Ποιες ακριβώς είναι οι επιτυχίες της Αστυνομίας, κύριε Χαρτσιώτη; Τα δημόσια ξεκατινιάσματα σε τηλεοπτικά πάνελ; Τα βίαια ντου σε σπίτια μεταναστών με τραγικά αποτελέσματα; Ή οι πάνοπλες απροειδοποίητες εισβολές σε ξενοδοχεία για έλεγχο όλων όσοι εργάζονται εκεί, ζητώντας μόνο από τους σκουρόχρωμους υπαλλήλους χαρτιά και ταυτότητες; Φυσικά έχουμε και τη μεγάλη επιτυχία των pushbacks, όπου τα μέλη σας με ιδιαίτερο ζήλο απειλούν σαπιοκάραβα με εξαθλιωμένους ανθρώπους καταμεσής της θάλασσας, στέλνοντάς τους πίσω στις χώρες προέλευσης, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Κύριε Υπουργέ, δεν σας γνωρίζω προσωπικά και δεν χρειάζεται άλλωστε. Κρίνω τη δημόσια εικόνα σας, αυτήν που πληρώνεται αδρά από τις τσέπες μας για ένα πόστο το οποίο έχει χρέος να προστατεύει όλους του πολίτες του κράτους από εγκληματίες και παρανομούντες. Και λυπάμαι που το ακούτε από εμένα, αλλά σε αυτήν τη φάση το πιο θετικό έργο που έχει να επιδείξει η Αστυνομία Κύπρου είναι οι ανακοινώσεις για βοήθεια σε έγκυες γυναίκες που βρέθηκαν κολλημένες στην κίνηση.

Χθες, Δεύτερα, 23 Απριλίου, στις 12 και κάτι το μεσημέρι, σε πολυσύχναστο δρόμο της πρωτεύουσας, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το Αστυνομικό Τμήμα Λακατάμιας και πολύ κοντά σε οικίες και σχολεία, εκτελέστηκε συμβόλαιο θανάτου με άγνωστα πρόσωπα να πυροβολούν εν κινήσει άλλο πρόσωπο –γνωστό στην Αστυνομία – ο οποίος αυτήν τη στιγμή παλεύει για τη ζωή του.

Αυτό το θεωρείτε σοβαρό λόγο, κύριε Χαρτσιώτη, για να το συζητήσουμε δημόσια, ή είναι καλύτερα για τις έρευνες να μην στρέφουμε την προσοχή της κοινής γνώμης πάνω σας;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ