Φοράμε γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και «περπατάμε» στην πράσινη γραμμή

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 πάμε στην Παλιά Δημοτική Αγορά Λευκωσίας για να θαυμάσουμε την εντυπωσιακή ανακαίνιση ενός εμβληματικού κτηρίου και να δοκιμάσουμε σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν σαν επίκεντρο τον άνθρωπο.

Article featured image
Article featured image

Το κτήριο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε με σκοπό να αποτελέσει τη μόνιμη έδρα του Κέντρου Αριστείας CYENS. Η μετακόμιση του Κέντρου στη διατηρητέα αυτή οικοδομή, ενδεικτικό παράδειγμα του μεταμοντερνισμού στην Κύπρου, θα ξαναδώσει ζωή στην περιοχή και θα συμβάλλει στη διαχρονικότητα του κτηρίου, το οποίο 60 σχεδόν χρόνια μετά την κατασκευή του, συνεχίζει να στεγάζει επαγγελματίες διαφορετικών ενδιαφερόντων, ενώ ευελπιστεί πως θα αποτελέσει σημείο συνάντησης για το πολύ δραστήριο και ζωντανό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και νέων τεχνολογιών της πρωτεύουσας.

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, ο Δήμος Λευκωσίας θα τελέσει τα εγκαίνια του έργου «Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας - Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων - Αποκατάσταση και Επέκταση Παλιάς Δημοτικής Αγοράς» υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, καλεσμένων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανθρώπων που συνέβαλαν ποικιλοτρόπως στη δημιουργία, εξέλιξη και μεταμόρφωση της Δημοτικής Αγοράς Λευκωσίας.

Μετά την επίσημη τελετή εγκαινίων του έργου, οι ερευνητές του Κέντρου Αριστείας CYENS θα παρουσιάσουν μια ενδιαφέρουσα έκθεση που αφορά την ιστορία του κτηρίου, δύο performances οι οποίες παρουσιάζουν με τον πλέον καλλιτεχνικό τρόπο την ερευνητική εργασία που διεξάγεται στο Κέντρο, καθώς και demonstrations τα οποία θα επιτρέψουν στο κοινό να γνωρίσει τι είδους έρευνες πραγματοποιούνται στο Κέντρο και πώς αυτές μπορούν να βοηθήσουν και να βελτιώσουν την καθημερινότητά του.

Φορώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, οι επισκέπτες μπορούν να «περπατήσουν» στην πράσινη γραμμή (CYENSVerse), να δουν σε ολογραφικό τραπέζι το digital twin της Λευκωσίας (iNicosia), να παίξουν στο ειδικά διαμορφωμένο Gaming Room εκπαιδευτικά παιχνίδια που δημιούργησαν οι ερευνητικές ομάδες του CYENS και πολλά ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέροντα projects.


PERFORMANCES


Dancing on the Edge of Technology: A Digital Reflection of Body Functions / Χορεύοντας
στα Όρια της Τεχνολογίας: Μια Ψηφιακή Απεικόνιση των Λειτουργιών του Σώματος

Ερευνητική Ομάδα Neo-Move

23.04.2024 / 20.00 – 20.15

Η ερευνητική ομάδα Neo-Move, έχει δημιουργήσει ένα καινοτόμο και εντυπωσιακό εργαλείο που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο μυσκελετικές (δυσ)λειτουργίες απεικονιζόμενες στο ψηφιακό δίδυμο του χρήστη (digital twin).

Με την τοποθέτηση συγκεκριμένων αισθητήρων, η παράσταση της χορεύτριας Ιόλης Κασκάνη αποτυπώνεται ψηφιακά, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία αφενός να απολαύσει μια υπέροχη χορογραφία και αφετέρου να ανακαλύψει τη μυοσκελετική δραστηριότητα με κάθε της κίνηση.

Αυτή η παράσταση παρουσιάζει με τον πλέον καλλιτεχνικό τρόπο την έρευνα που πραγματοποιείται στο CYENS από την ομάδα Neo-Move, με σκοπό να βοηθήσει άτομα που ασκούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις (αθλητές, μουσικούς, χορευτές) να εντοπίσουν φθορές ή κακώσεις στο μυοσκελετικό τους σύστημα.

FB https://www.facebook.com/NeoMoveCyens

IG https://www.instagram.com/neomovecyens/

Site https://neomove.cyens.org.cy/

Youtube https://youtu.be/T0-dkTofe3s?si=B3N3e7UufLPDM6LL

LinkedIn https://www.linkedin.com/showcase/88042691/admin/feed/posts/



Bio-Tech Symphony: Combining Art, Science, and Technology in an Organic-Digital Realm
/ Συνδυάζοντας Τέχνη, Επιστήμη και Τεχνολογία σε έναν Οργανικό-Ψηφιακό Κόσμο

Ερευνητική Ομάδα ITICA

23.04.2024 / 20.30 - 20.45

Μία performance που αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία, την κινούμενη εικόνα και τη μουσική, προκειμένου να δημιουργήσει καινοτόμες εμπειρίες τόσο στην ακοή όσο και στην όραση. Το έργο θα παρουσιαστεί από τον ερευνητικό συνεργάτη και καλλιτέχνη Στέφανο Παπαδά -μέλος της ερευνητικής ομάδας ITICA-, σε συνεργασία με τον συνθέτη, ακουστικό καλλιτέχνη, εκπαιδευτή και ερευνητή Δημήτρη Σάββα.

Η σύμπραξη των δυο καλλιτεχνών, δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να απολαύσει μουσική που μετουσιώνεται σε live εικόνα, ενώ οργανικά και αλγοριθμικά πρότυπα συνθέτουν ένα περιβάλλον όπου ο πραγματικός με τον ψηφιακό κόσμο γίνονται ένα.

IG https://www.instagram.com/cyens.itica/

Website https://itica.cyens.org.cy/ / https://www.dimitris-savva.com/

Youtube https://youtu.be/Dx33jjKcoIE



DEMONSTRATIONS


CYENSVerse, A Virtual Exploration: Reflecting on the Past, Present, and Future of Nicosia's Buffer Zone / Σκέψεις για το παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον της νεκρής ζώνης της Λευκωσίας, μέσω εικονικής εξερεύνησης


Ερευνητική Ομάδα ITICA

23.04.2024 / 19:00 έως 22:00

Η ερευνητική ομάδα ITICA, παρουσιάζει σε εικονικό περιβάλλον, την νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας / virual reality μπορούμε να δούμε και γνωρίσουμε την περιοχή της Λευκωσίας που όλοι γνωρίζουμε ως "πράσινη γραμμή".

Λαμβάνοντας έμπνευση από το metaverse και αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες της πλατφόρμας iNicosia -του digital twin της πρωτεύουσας-, το CYENSVerse, λειτουργεί ως χώρος συζήτησης για το μέλλον της Λευκωσίας, λαμβάνοντας υπόψη το πολύμορφο παρελθόν της, και αξιοποιώντας τις αναδυόμενες τεχνολογίες.

Στόχος του CYENSVerse, είναι να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του κοινού σε μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού του μέλλοντος της νεκρής ζώνης, μέσω μιας εικονικής εμπειρίας.

IG https://www.instagram.com/cyens.itica/

Website https://itica.cyens.org.cy/

Youtube https://youtu.be/VIaYVnm22EE



TMS projects

Thinker Maker Space

23.04.2024 / 19:00 till 22:00

Ο πολυλειτουργικός δημιουργικός χώρος του Thinker Maker Space - TMS εργάζεται για να προσφέρει και να οικοδομήσει συνεργασίες με τοπικούς επιχειρηματίες, σχεδιαστές, καλλιτέχνες και ερευνητές.

Στόχος του είναι να υποστηρίξει τη τοπική δημιουργική κοινότητα στην ανάπτυξη έργων που αξιοποιούν τεχνικές ψηφιακής κατασκευής και ταχείας δημιουργίας πρωτοτύπων, και προάγουν την καινοτομία με γνώμονα την τεχνολογία.

Με εύκολη πρόσβαση σε εξοπλισμό αιχμής και έμπειρους τεχνικούς, εγγεγραμμένα μέλη του Makerspace, μπορούν να εξερευνήσουν δυνατότητες που παρέχει η ταχεία κατασκευή πρωτοτύπων, οι παραδοσιακές διαδικασίες κατασκευής, η ρομποτική, η φωτογραφία και τρισδιάστατη σάρωση, αλλά και να χρησιμοποιήσουν πάγκους εργασίας.

FB https://www.facebook.com/CYENSTHINKERMAKERSPACE

IG https://www.instagram.com/cyens.thinkermakerspace/

SITE https://makerspace.cyens.org.cy/

YouTube https://www.youtube.com/channel/UCEygBPfm5fevUNJXjQQdKPw

dim.jpg
Άποψη από την ανακαινισμένη Δημοτική Αγορά Λευκωσίας που πλέον στεγάζει το Κέντρο Αριστείας CYENS.



Ψηφιακή Πλατφόρμα iNicosia Digital Twin

Ομάδα 3D Software Development Team

23.04.2024 / 19:00 till 22:00

Το iNicosia Digital Twin,αποτελείται από ένα τρισδιάστατο μοντέλο της Λευκωσίας, με ψηφιακές αναπαραστάσεις των κτιριακών υποδομών της πόλης και των δεδομένων που σχετίζονται με αυτά.

Η πλατφόρμα, περιλαμβάνει τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων, του οδικού δικτύου, χώρων στάθμευσης και άλλων σημείων της πόλης. Διαθέτει δεδομένα από διάφορες πηγές και αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί γύρω από την πόλη της Λευκωσίας, κυβερνητικά ανοικτά δεδομένα και άλλες ιδιωτικές και δημόσιες πρωτοβουλίες.

Η πλατφόρμα iNicosia, περιλαμβάνει επίσης χώρο αποθήκευσης δεδομένων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της πόλης για την επιστημονική κοινότητα, τη βιομηχανία και το κοινό.

Οι χρήστες της πλατφόρμας μπορούν να κατεβάζουν δεδομένα και ψηφιακό υλικό για σκοπούς έρευνας και ανάπτυξης.

IG https://www.instagram.com/inicosia_digital_twin/

FACEBOOK https://www.facebook.com/CYENSCoE

WEBSITE https://inicosia.cyens.org.cy/

Youtube https://youtu.be/b4BPgLYrJi4


Molding
Imaginary landscapes / Διαμορφώνοντας Φανταστικά Τοπία

CPEIC STUDIO

23.04.2024 / 19:00 μέχρι 22:00

Τιμώντας την αρχιτεκτονική και πολιτιστική σημασία του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς, το στούντιο CPEIC ξεκίνησε ένα φορμαλιστικό πείραμα, χρησιμοποιώντας τη μορφή του κτιρίου ως καλούπι για να διαμορφώσει εναλλακτικούς φανταστικούς κόσμους.

Μια ρευστή προσομοίωση πραγματοποιήθηκε εντός των ορίων μιας ψηφιακής αντιγραφής του κτιρίου, δημιουργώντας μια ποικιλία αφηρημένων σχημάτων. Κάποια από τα σχήματα που προέκυψαν, αναπαράχθηκαν σε δισδιάστατη μορφή χρησιμοποιώντας ανοξείδωτο ατσάλι και αποτέλεσαν τη βάση μιας σύνθεσης που θα αγκαλιάσει το ανθρώπινο σώμα.

Ακολουθώντας το σώμα ως οδηγό, δημιουργήθηκε ένα μοναδικό σύνολο, όπου κάθε κομμάτι λειτουργεί ως γλυπτικό στοιχείο, επαναλαμβάνοντας τη ρευστότητα και τη δυναμική των κόσμων που εξερευνήθηκαν στο έργο.

Υπό τον τίτλο “Διαμορφώντας Φανταστικά Τοπία”, το έργο αποσκοπεί στην έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ του σώματος, του χώρου και των ορίων του.

Ομάδα CPEIC STUDIO:

Τερέζα Κουρρά

Ανδρέας Χριστοδουλίδης

Χριστιάνα Χατζήκυριακου

IG https://www.instagram.com/cpeic.studio/

WEBSITE https://www.cpeic.studio/

dimf.jpg
Άποψη από την ανακαινισμένη Δημοτική Αγορά Λευκωσίας που πλέον στεγάζει το Κέντρο Αριστείας CYENS.



GAEA, Country-Scale AI-powered Geospatial Environmental Modelling Tool

Ερευνητική Ομάδα SuPerWorld

23.04.2024 /19:00 till 22:00

Tο Gaea, είναι ένα διαδραστικό διαδικτυακό εργαλείο εθνικής κλίμακας, που προσφέρει 26 γεωαναλυτικές περιβαλλοντικές υπηρεσίες, παρέχοντας ολοκληρωμένες και αξιόπιστες πληροφορίες για τα γεωμορφολογικά και κλιματικά χαρακτηριστικά της Κύπρου, μαζί με γεωχωρικές τάσεις και αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την αγορά ακινήτων.

Συνδυάζοντας προηγμένες τεχνολογίες παρατήρησης της γης, τεχνητή νοημοσύνη και τεχνικές γεωχωρικής ανάλυσης, το εργαλείο Gaea συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών κινδύνων και της κλιματικής αλλαγής σε ακίνητα που βρίσκονται στη γεωγραφική περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, το Gaea ενσωματώνει χαρτογράφηση κάλυψης γης και αλλαγή χρήσης γης με την πάροδο του χρόνου, παρέχοντας πληθώρα πληροφοριών για πιο τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων από τεχνοκράτες. Το εργαλείο Gaea φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα ψηφιακό δίδυμο για ολόκληρη τη χώρα της Κύπρου.

WEBSITE https://superworld.cyens.org.cy/

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ